Maximaal isoleren met gordijnen? Voorkom de meest gemaakte fouten

Wanneer je goede raambekleding hebt, die je dichtdoet zodra het buiten donker wordt, kun je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Met de huidige gasprijzen kun je zo op jaarbasis al snel zo een €810 besparen per jaar. Je kunt zo dus minder hard stoken en bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2. Om het maximale uit je isolerende raambekleding te halen, delen wij 5 praktische tips.

1. Goede aansluiting rondom het raam

Let op dat je gordijnen goed aansluiten. Het liefst wil je geen kieren bij het plafond, de vloer en de muur. Zo voorkom je dat kou alsnog langs het gordijn naar binnen komt. Daarom kun je het beste kiezen voor gordijnen op maat.

Zo zorg je ervoor dat de gordijnen perfect aanlsuiten en zo onstaan er geen kieren meer. Je geeft de maten door en de gordijnen worden speciaal afgestelt. Als je het lastig vind om de juiste maten in te meten, kun je hier een gratis inmeet afspraak maken. De specialisten komen bij jou langs, om de ramen precies op te meten. 

op maat gemaakt gordijn

2. Houd de verwarming vrij

De verwarming vrijhouden is erg belangrijk. Zorg dat je verwarming vrij spel heeft in de winter. Hang dus zeker geen gordijnen of andere raamdecoratie voor je radiatoren. Doe je dat wel, dan stook je eigenlijk voor niets. De warmte blijft namelijk achter je gordijnen hangen net als de kou, waardoor je heel wat energie verspilt.

Beperk de lengte van gordijnen tot aan de vensterbank boven de radiator. Heb je vensters die tot de vloer reiken? En staan daar radiatoren voor? Doe je gordijnen dan achter die radiatoren dicht, zo voorkom je datde gordijnen alsnog de kou tegenhouden.

houdt de verwarming vrij

3. Extra isolatie door te combineren

gordijnen combineren

Door twee soorten gordijnen te combineren, creëer je een extra luchtlaag, zoals bij dubbelglas en dubbel plissé. Bovendien heb je bij elkaar opgeteld zo een nog dikkere laag stof die bij elkaar nog beter klunnen isoleren. Kies bijvoorbeeld voor een isolerend rolgordijn of een vitrage gordijn en hang daar nog een standaard, isolerend gordijn voor.

4. Blackout gordijn = verduisterend en isolerend

‘Gewone’ gordijnstoffen kunnen ook al goed isolerend werken. De dichte stoffen, waarbij de garens strak geweven zijn isoleren op zichzelf al best goed, doordat de lucht niet gemakkelijk kan ontsnappen. Gordijnen die goed isolerend werken en bovendien meestal voordeliger uitkomen, zijn de 100% lichtdichte (black-out) varianten.

Lichtdichte gordijnen hebben een speciale coating aan de achterkant. Deze coating houdt in de winter de kou tegen en de warmte binnen, en in de zomer werkt dit precies andersom. Door de lichte coating weerkaatsen de felle zonnestralen en houd je het in huis lekker koel. Door deze coating wordt tocht ook beter tegen gehouden. Zo bespaar je duis op de kosten voor de verwarming & airco.

blackout gordijn

5. Zoveel mogelijk de gordijnen sluiten

Doe overdag de gordijnen open en laat het zonlicht binnen. Als het donker wordt, sluit je gelijk de gordijnen, want die vormen dan een extra isolatielaag en houden de warmte in de kamer. Als het kan, doe dan ook zoveel mogelijk overdag de gordijnen dicht.

In zo een geval is het erg praktisch om gordijnen te combineren. Plaats vitrage gordijnen om overdag toch nog licht binnen te laten als de gordijnen zijn gesloten en doe s’avonds de blackout of gevoerde gordijnen dicht voor een extra isolerende laag.

Bekijk hier isolerende gordijnen